Rekli su o dr B. Zlopaši

PROMETEJSKA ULOGA   DR  BLAŽA ZLOPAŠE U STOMATOLOŠKOJ IMPLANTOLOGIJI

Kada se negdje  ranih sedamdesetih  godina  prošlog  vjeka pojavio  dr B. Zlopaša  na skupovima stomatologa  Jugoslavije, imali smo priliku upoznati evropska  stomatološka dostignuća iz  pravog izvora.

Dr Zlopaša dolazio je povremeno iz Švajcarske odakle je donosio  briljantne slajdove  svojih protetskih radova  koji su izazivali divljenje mladih kolega, oduševljenje entuzijasta  i treba reći i  zavist  pojedinih uglednih stručnjaka.

Definitivnim povratkom u Jugoslaviju dr Zlopaša je otvorio prestižnu  ordinaciju u Cavtatu kod Dubrovnika , verovatno iz razloga  što je tada jedino u Hrvatskoj  bila dozveljena privatna stomatološka  praksa.

Izuzetnog obrazovanja kao poslovan čovek, sa  markentiškim iskustvom sa Zapada Zlopaša je i Jugoslovensku javnost  upoznao  sa mogućnopstima svetske  stomatologije, što je znatno stimuliralo  stomatološke stručnjake diljem  Jugoslavije  da se zainteresuju za savremena  dostignuća  stomatologije na polju protetike i implantologije. sadašnjim generacijama  mladih stomatologa nije poznata  „socijalistička protetika“  koja je nekoliko decenija zaostajala za evropskom . Za takvo stanje  primarno se mogu „optužiti „  materijalne  mogućnosti stanovništva, niska zdrastvena kultura i  „statičnost“ stručnjaka  na Jugosloveskim stomatološkim fakultetima koji su forsirali formu za sticanje laskavih zvanja. Dr Zlopaša „jurio„  je za suštinom u struci  što mu je donijelo veliki stručni ugled, a u prvom redu kao pioniru implantologije  u Jugoslaviji.

Sudbinu pionirskog  poduhvata nije izbegao ni dr Zlopaša. Popularnost i uspeh probudili su i zavistž, pa je ovaj „pionir „  implantologije i  keramičke protetike imao dosta  gorkih trenutaka.

Iz tog razloga više je predavanja na stručnim i naučnim skupovima iz implantologije održao u inostranstvu gde je našao razumevanje i podršku.

Prometejskog duha  dr  Zlopaša se nije dao u defanzivu.  Na mnogobrojnim sastancima  stomatoloških stručnjaka  prezentirao je svoje metode  i radove  koje je uspešno obavio.  Pratio je uspešno dostignuća iz svoje struke na svetskom planu .  Učestvovao je aktivno  na kongrsima u inostranstvu  i donosio  sa sobom duh svetske stomatologije. Porazna je činjenica da ga „ugledni“  profesori nikada nisu pozvali da studentima  održi predavanje .To je dio našeg mentaliteta, a  i sudbina  Prometejskih duhova. Današnja  stomatologija  u Srbiji, ali i u drugim delovima  bivše Jugoslavije , može i dr Zlopaši  biti zahvalna da na polju protetike i implantologije i implantologije ide  korak sa savremenom  evropskom stomatologijom. Knjiga koju piše dr  Zlopaša  može se sa pravom nazvati  istorija implantologije na tlu Jugoslavije. I ne samo tu. Poznajući ovog Prometeja verujem u to što bude napisao.

Prof. dr akad. med. Vladimir Jokanović
Član HRVATSKE AKADEMIJE MED.ZNANOSTI i počasni član Srpske Akad. med.nauka
„Početkom osamdesetih godina implantologija je u Italiji bila sve prihvaćenija. Kada sam dobio poziv da održim predavanje u susednoj Jugoslaviji organizovanom skupu u Portorožu bio sam uveren da i u Jugoslaviji kao u svim istočnim zemljama  implantologija je još nije zakoračila u tim zemljama. Na moje veliko iznenađenje , ali  moram da priznam i odušuvljenje u Portorožu kad sam upoznao dr Zlopašu koji nas je iznenadio predavanjem iznoseći    svoja iskustva ugrađenih implantata . Prezentirao  vrlo uspešne  slučajeve . Ali, ono što je mene posebno oduševilo , dr Zlopaša je stavljao akcenat zbog čega doživljavamo  i  neuspjehe. Nakon toga nekoliko godina imao sam prileke da njegova predavanja slušam u Bologni , Veroni , Milanu i Atini. Bio je zapažen po svojoj orginalnosti , atraktivnim primerima koje je iznosio na  tečnom italijanskom jeziku. Od tada postali smo bliski prijatelji i saradnici na polju implantologije. Sretali smo se na mnogim kongresima , a nekoliko puta zajedno smo i presedavali.  Posetio sam ga   u  Cavtatu kraj Dubrovnika u prelepoj ordinaciji...    

Prof. dr Ugo Pasqualini Univerzitet Milano Italia„Gospodo , danas imam razlog da budem posebno radostan . Ovaj internacionalni kongres u Evropi za mene je posebno značajan. Danas sam saznao da je moj implantat prodro i u Istočni blok i razbio gvozedu zavjesu komunizma. Vidite za probijanje te gvozdene zavjese nije bila potrebna atomska bomba , to je učinio moj maleni implantata. Posebno sam zahvalan kolegi dr Zlopaši koji već iznosi iskustva sa primenom mojih implantata. Prijatno sam iznenađen da se moji implantati kao što vidim sa velikim uspjehom primjenjuju i u njegovoj zemlji. Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivam da dođete New Yok i boravite na mojoj klinici gdje će te imati prilike da produbite svoja znanja . Od danas sam još više uveren u budućnost implantologije , jer se probila i u Istočni blok!“

Kazao je posle predavanja dr B. Zlopaše u Bologni sinonim oralne implantologije Prof.dr.dr. Leonard Linkow N.Y. Univerzitet New York USA„Zahvaljujem kolegi Zlopasi na predavanju. Ovo predavanje o biomehanici listastih implantata je izuzetno važno ,jer nas upozorava koliko je važno djelovanje sila žvakanja na implant , prijem i razlaganje tih sila. Kolega Zlopaša nam je prikazao nekoliko oblika listastih imlantata kako primaju sile i koji je oblik najpovoljnije sa biomehaničkog aspekta. Ovakva predavanja su nam itekako potrebna  , jer dr Zlopasa ne krije svoje greške i upozorava da se one nebi ponavljale. Slažem se sa kolegom Zlopašom da su najčešće ovakvi skupovi revijalnog karaktera gdje svi pokazuju samo svoje uspjehe , a neuspjehe prićutkuju. Ovakva predavanja nas približavaju naučnim istinama „...

Profesor dr. Giordano Muratori , Univezitet Bologna„Prvi kolega implantolog koga sam upoznao iz istočnih zemalja i slušao njegovo izlaganje bio je dr Zlopaša. Isto tako bio je prvi iz tih zemalja koji je primjenio moj implantata „Pit-eysi“, posle boravka na mojoj klinici u Bremenu. Nasa  saradnja i susreti na raznim skupovima traje više od jedne decenije“.

Prof.dr. Hans Grafelman Bremen


Dr Blaža Zlopašu upoznao sam na jednom naučnom simpozijumu o dentalnim implantatima. Nakon njegovog predavanja na tečnom italijanskom jeziku prišao sam i čestitao. Početkom osmdesetih godina jedino ime  iz svih socijalističkih država koje je bilo poznato u Italiji bilo je ime doktora Zlopaše. Od tada traje naše prijateljstvo i obostrano uvažavanje. Kontinuitet o razmeni iskustava iz oralne implantologije  i  dalje traje. Njegov pogled na struku imponuje, a način njegovog  izlaganja je specifičan, vrlo zanimljiv, protkan posebnom zanimljivijom filozofijom  što pobuđuje  pažnju.

dr Marco  Pasqualni, Milano-Italia