Značaj implantata

Zato su implantati u ustima toliko važni?

I Kahil Gibran u svojim duhovnim izrekama davno je pisao:«Zivot je ispunjen željama i htenjem. Mi se moramo boriti da ostvarimo želje Zivota i da izvršimo njegove težnje hteli mi to ili ne ». U svakodevici najvažniji i najlepši događaji su osmeh, ishrana i razgovor. Ni jedno od toga nije potpuno sa lošim zubima ili bez njih.Funkcionalnost, estetika su neophodni za samopoštovanje i sigurnost u komunikaciji sa socijalnim okruženjem. Funkcionalni zubi nisu samo fiziološka potreba za pripremu hrane za varenje već pretstavljaju ogoman estetski i psihološki uslov za kvalitetan i ispunjen život. I dete najpre preko usne duplje upoznaje svet i doživljava prva zadovoljstva i frustracije. Prva zadovoljstva dojenjem,a izražavanje ljutnje ili protesta ugrizom . Psihoanalitičari smatraju da je taj period osnova za stvarenje buduće ličnosti. Traumatskim gubitkom prednjeg zuba ili ako su zubi izrasli nepravilno, u nepravilnom položaju- ukrivo, dete to doživljava kao veliko psihičko opterećenje što može znatno uticati na dalji mentalni razvoj.Deca te nedostatke kod vršnjaka brzo uočavaju i povremenim ili stalnim ruganjem , a u tom ruganju deca nemju meru, dete počinje da se povlači iz društva doživljavajući i prve komplekse inferiornosti. To se mora na vreme uočiti i otkloniti kako bi se rasteretilo biće koje je tek u flzičkom i psihičkom razvoju.
Brusiti zube kod kojih još nije definitivno završen rast je apsulutna kondraindikacija za izvođenje stalnih protetskih zamena na mesto izgubljenog zuba. I kod dece usled traumatskih povreda, gubitak prednjeg zuba moguće je nadoknaditi implantatima. Nadomestak jednog izgubljenog zuba kod dece sa malim plastičnim protezicama , koje nose jedan ili dva zuba, takozvanima »žabicama« nijedan ozbiljan stručnjak neće primenti tu vrstu rehabilitacije iz više razloga: takva proteza, pogotovo ako ima metalne kukice , može da bude vrlo opasna. Tu malu protezicu-»žabicu« dete može da proguta u snu ili prilikom kašljanja i igranja i da izazove teške telesne povrede organa za varenje. Ta opasnost od takvih pomagala je i kod odraslih osoba, jer metalna kukica izrađena je od čelične žice, i ona je neestetska kopča koja služi za pričvršćivanje takvih proteza. Kod tako opasnog incidenta, ta metalna žičana kukica postaje slična udici za ribarenje.Imao sam prilike da vidim teške ozlede jednjaka gde je došlo i do povrede glasnih žica.Takve proteze imaju i drugi nedostatak; naleganje takvih nefunkcionalnih naprava, a da bi se privremeno zadovoljio estetski efekat, ubrzava resorbciju koštanog tkiva, na mesto mesto pritiska, a što je kasnije teško popravljivo prilikom ugradnje pojedinačnih krunica ili mostova. Na tom mestu gde je kost resorbovana- izgubljena koštana masa, imamo veliki estetski nedostatak.

Sta znače implantati i kolika je njihova važnost najbolje govori sledeći eksperimet?

Na Univerzitetu Nihon u Japanu izvršen je eksperimet na majmunima. Kod jednog majmuna  sa jedne strane ugrađen fiksni most na implantatima, a na drugoj strani parcijalna pokretna proteza sa žičanim kukicama. Obe protetske procedure bile su perfektno izvedene. Šta se desilo? Majmun je odlučio da ne nosi parcijalnu protezu sa žičanim kukicama i izvadio je iz usta. Ali nikako je nije ispuštao iz ruku i stalno se igrao sa njom. I kad bi zaspao nije je ostavljao niti dao drugim majmunima da je diraju. Majmun nije mogao biti svestan da takva konvencionalna proteza sa kukicama može biti opasno po njegovo zdravlje, ni ti je bio zabrinut šta će drugi majmuni misliti o njegovim zubima.Ali je zasigumo osetio da je konvencionalna akrilatna proteza vrlo neudobna. To isto su uradili drugom majmunu. Njegov prijatelj, majmun, uradio je isto, izvadio je mobilnu protezu iz usta, jer majmun radi što vidi da radi drugi majmun.Kad su prvom majmunu i na drugoj strani ugradili fiksni most na implantatima, odmah je bacio onu neudobnu akrilatnu- plasičnu protezu i nije htio više ni da se igra sa njom. Majmun je osetio da to više nije njegova igračka!?
To ne znači, da treba baciti sve proteze koje pacijenti nose. Velik je procenat onih koji su zadovoljni sa svojim protezama. Američki profesor Linkov iznosi podatak da u Americi 23, 5 miliona nosi totalne i parcijalne proteze,a da broj onih kjoji su zadovoljni sa svojim protezama može se meriti samo u hiljadama.Ciljna grupa, za primenu implantata, treba da budu pacijenti koji nisu zadovoljni svojim protezama i sa kojima kubure godinama. Mnogi stomatolozi pacijentima predlažu kao jedino rešenje totalne proteze. A neretko, savetuju svojim pacinentima da izvade i preostale zube koji se mogu koristiti u poboljšenju stabilnosti proteza .Vrlo često se dešava da pacijenti po savetu svog stomatologa izvade zube koji bi se mogli koristiti za izradu retencionih kopči-drikera ili šina na kojima se kače proteze što znatno povećava konfor u ustima. Nikada ne treba žuriti sa vađenjem zuba, a pre toga treba izvršiti dobru procenu. Mnogi stomatolozi pacijentima takve savete daju iz razloga da bi sebi olakšali, jer izvedba takvih fiksnomobilnih protetskih konstrukcija sa preostalim zubima spada u nešto komplikovanije zubotehničke izvedbe.Za takve konstrukcije potrebno je obostrano znanje i stomatologa i zubnog tehničara koji igra vrlo važnu ulogu u oralnoj rehabilitaciji. Dug razgovor sa pacijentom pre odluke o implantaciji!

sledeća